:

Magazyny z chłodnią. Najwyższa jakość dla wymagających klientów

Bezpieczeństwo towarów, które muszą być składowane w temperaturze kontrolowanej, nakłada obowiązek przestrzegania wielu bardzo restrykcyjnych wymogów. W szczególności dotyczy to magazynowania farmaceutyków oraz produktów spożywczych, takich jak czekolada, nabiał. Deweloperzy i Najemcy stosują więc najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne i pomiarowe.


mat. pras.

– Zaprojektowanie, budowa, a później obsługa magazynów chłodniczych niesie za sobą konieczność posiadania wysokiego poziomu wiedzy technicznej – mówi Ludwika Korzeniowska, Business Development Director w firmie JLL. Jak dodaje, magazyny chłodnicze muszą być wyposażone w urządzenia i systemy informatyczne, które pozwalają składować  towary wymagające temperatury kontrolowanej oraz  mierzyć poziom wilgotności.  – Klienci szukający takich powierzchni  mają do wyboru obecnie bardzo nowoczesne rozwiązania  – dodaje ekspertka JLL.

Kluczowy czynnik chłodzący

1 czerwca zostało uruchomione nowe centrum dystrybucyjne dla Lindt&Sprüngli (Poland), światowego lidera na rynku czekolady premium. Z nowego centrum dystrybucyjnego w Grodzisku Mazowieckim zaopatrywane są wszystkie sklepy, sieci handlowe, hurtownie i inne punkty sprzedaży w całym kraju. Za zarządzanie procesami magazynowymi (składowanie, zarządzanie zapasami, kompletowanie zamówień i co-packing) oraz dystrybucję wyrobów czekoladowych  odpowiada zespół ID Logistics.

– Nowe centrum dystrybucyjne Lindt&Sprüngli zostało otwarte równo 10 lat po podpisaniu umowy między naszymi firmami. Dzięki długoletniej współpracy zdobyliśmy doświadczenie i know-how, które dziś pozwala nam zagwarantować najwyższą jakość obsługi magazynowej produktów wrażliwych, czekolad i wyrobów czekoladowych – zapewnia Marcin Papuga, Warehouse Director, ID Logistics Polska.

Powierzchnia magazynu wynosi blisko 7600 mkw., z czego 7000 mkw. stanowi część magazynowa. Wysokość netto hali wynosi 12 m. Do składowania wyrobów czekoladowych przygotowano w niej 13 000 miejsc paletowych.

– Czekolada tam składowana wymaga ścisłego przestrzegania reżimu temperaturowego. W tym wypadku jest to przedział od 12 do 16 st. C przy jednoczesnym utrzymaniu wilgotności na poziomie 65 proc. – mówi  Sylwia Dunn, Business Development Director, ID Logistics.

Kluczowy wydaje się w przypadku takiego magazynu wybór czynnika chłodzącego. – W tym celu określane i uzgadniane musiały być wszystkie niezbędne parametry mające na celu zapewnienie optymalnych warunków  składowania tego typu produktów – dodaje Sylwia Dunn z ID Logistics.

– W przypadku magazynu w  Grodzisku Mazowieckim jest to układ pośredni amoniakalno-glikolowy. Zastosowano tam glikol polipropylenowy, ponieważ posiada on atesty higieniczne, które co prawda nie są wymagane, ponieważ nie ma on styczności z żywnością, ale w uzgodnieniu z klientem uznaliśmy, że będzie to dodatkowe zabezpieczenie – przyznaje Daniel Gawryś, Cost Manager z Panattoni, dewelopera, który budował magazyn chłodniczy dla ID Logistics.

Magazyn przyjazny środowisku

W grodziskim centrum zastosowane zostały nowoczesne rozwiązania zwiększające efektywność obsługi magazynowej, zapewniające bezpieczeństwo i przyjazne dla środowiska. W magazynie wykorzystywane są wózki widłowe zasilane bateriami litowo-jonowymi. Dla pracowników magazynowych przygotowano dotykowe terminale kodów kreskowych, co zwiększa komfort pracy i jednocześnie skraca czas trwania procesów kompletacji.

– Magazyn jest obiektem o podwyższonej klasie odporności ogniowej, wprowadzone zostały też rozwiązania zapobiegające skutkom nieplanowanych awarii prądu. Zamontowany został w tym celu agregat prądotwórczy – mówi Marcin Papuga, Warehouse Director, ID Logistics Polska.

Czas i oszczędność 

Budowa takiego magazynu to oczywiście wyższe koszty względem standardowych obiektów spowodowane inwestycją w tę dodatkową instalację. Jednak deweloperzy budujący takie obiekty wykorzystują obecnie technologie i systemy, które mają na celu generowanie oszczędności już w czasie użytkowania powierzchni.

– W magazynie z kontrolowaną temperaturą może być oczywiście zastosowany czynnik oparty o freon (ten, który jeszcze jest dopuszczony do użytkowania), ale układ amoniakalno-glikolowy jest jednak najbardziej optymalnym rozwiązaniem. W dłuższej perspektywie czasu dzięki takiemu układowi mamy oszczędność zużycia energii elektrycznej na poziomie nawet  30 proc. w porównaniu z  instalacją freonową – wylicza Sławomir Rodak, Director R&D, ID Logistics.

– Bezpieczeństwo jest dla nas i dla naszych klientów niezwykle istotnie, dlatego magazyny przygotowane do składowania produktów wymagających kontrolowanej temperatury - tak jak w obiekcie  pod Grodziskiem - wyposażone są w niezwykle nowoczesne systemy informatyczne i urządzenia kontrolno-pomiarowe, które 24 godziny na dobę, przez 7 dni w tygodniu monitorują temperaturę i wilgotność – przyznaje Sławomir Rodak z ID Logistics.

Niezwykle istotnym elementem w tego typu obiektach – na co wskazują wszyscy specjaliści – jest  także system alarmowy, który w momencie stwierdzenia jakichkolwiek nieprawidłowości wysyła komunikat SMS do osób odpowiedzialnych za utrzymanie warunków.

Rynek spożywczy z ciągłym rozwojem

Obecnie dane rynkowe pokazują rosnący udział branży spożywczej na tle całego rynku co w połączeniu z bardzo intensywnie rozwijającym się  obszarem  e-commerce znacząco wpływa na zwiększony popyt na magazyny z temperaturą kontrolowaną. – Rynek spożywczy jest szczególnie delikatny ze względu na  specyfikę  produktów ,które mają  krótki termin przydatności do spożycia, wymagają więc bardzo restrykcyjnego podejścia do ich składowania – mówi Ludwika Korzeniowska, Business Development Director w firmie JLL.

Klienci z branży spożywczej będą mieli więc coraz wyższe wymagania co do jakości usług logistycznych. Oczekiwać będą również i optymalizacji kosztowej, wysokiej jakości obsługi  oraz elastyczności w dopasowaniu do zmieniających się potrzeb.

 


Ludwika Korzeniowska