Dwa BTS-y w Prologis Park Wrocław V

16,5 tys. m kw – o tyle rozbudowany zostanie budynek 2 na terenie Prologis Park Wrocław V. Nowa inwestycja została uszyta na miarę dwóch firm o odmiennym charakterze, ale o wspólnym celu jakim jest efektywne magazynowanie i dystrybucja zarówno na lokalny rynek aglomeracji dolnośląskiej, jak i całej Polski.


fot. mat. pras.

W parku powstaje kolejne 9 tys. m kw. dla firmy Neonet. Dzięki podpisanej umowie, Neonet zajmie łącznie blisko 27 tys. m kw. powierzchni magazynowej.

Zastosowane rozwiązania obejmują m.in. doświetlenie strefy przydokowej i oświetlenie LED w całym budynku. W nowo powstających budynkach, podobnie jak we wszystkich magazynach Prologis w Polsce, wdrożony zostanie system smart meteringu, który umożliwia klientom zdalny odczyt i monitorowanie liczników zużycia wszystkich mediów w obiektach.

- Sześć lat współpracy z Prologis pokazało, że nie tylko lokalizacja i jakość obiektów magazynowych są ważne. Liczą się wzajemne zrozumienie potrzeb i wspólny rozwój. Rozwiązania technologiczne, które Prologis wdraża w Prologis Park Wrocław V systematycznie podnoszą jakość naszej pracy. Dlatego przedłużenie umowy i powierzenie kolejnego magazynu w ręce Prologis było dla nas oczywistą decyzją – powiedział Tomasz Okoński - Dyrektor Pionu Logistyki i Obsługi Klienta, NEONET.

W Parku powstaje też 7 500 m kw. dla nowego klienta Prologis – firmy Bowman Ingredients z Wielkiej Brytanii, wiodącego, globalnego dostawcy panierek i marynat do mrożonych oraz chłodzonych mięs, ryb, owoców morza i warzyw. Będzie to pierwszy magazyn i pierwsza linia produkcyjna Bowman Ingredients w Europie zlokalizowana poza Wielką Brytanią. Tym samym część budynku zostanie przeznaczona na magazyn, a w drugiej będzie zlokalizowana produkcja.

W obiekcie zaplanowano betonową mezaninę (1 000 m kw.) z dodatkową komunikacją do transportu półproduktów zapewnioną przez windy towarowe. Specjalnie zmieniono strukturę dachu tak, aby osiągnąć wysokość aż 11.2 metra, a zaprojektowane zaoblenia sprawią, że kurz i pył nie będą osiadały na powierzchni ścian. Zewnętrze fundamenty pozwolą na ustawienie pięciu silosów, a przed nimi znajdzie się szeroki plac rozładunkowy wraz z wagą dla TIR-ów. Wewnątrz zaplanowane są pomieszczenia laboratoryjne, kontroli jakości, techniczne, inżynieryjne oraz obszary pracy tymczasowej. Cały obszar produkcji będzie wentylowany, doświetlony zarówno światłem dziennym jak i sztucznym poprzez instalację LED.

W obiekcie zaprojektowana jest również piętrowa część biurowo-socjalna wyposażona w klimatyzację oraz szereg ekologicznych rozwiązań takich jak dodatkowe świetliki dachowe, strefowość oświetlenia, czy czujniki ruchu sterujące instalacją LED.