+48 660 999 751

Mroźnia(Cold Storage Freezer)

Definicja podstawowa

Przestrzeń przeznaczona do składowania produktów w niskiej, kontrolowanej temperaturze, zazwyczaj poniżej 0°C. Mroźnie wykorzystywane są do przechowywania artykułów spożywczych, mięsa i innych produktów wymagających utrzymania zamrożonego stanu. Budynek mroźni jest zbudowany z izolowanych płyt warstwowych, wyposażony w specjalistyczne posadzki zapobiegające zamarzaniu oraz zaawansowane systemy chłodnicze i regały ze stali nierdzewnej.

Charakterystyka techniczna
  • Zakres temperatur: od -18°C do -25°C (mroźnie głębokie do -30°C)
  • Izolacja: płyty warstwowe PIR/PUR o grubości 15-20 cm (współczynnik U < 0,15 W/m²K)
  • Posadzka: wielowarstwowa z izolacją, ogrzewaniem podposadzkowym i warstwą wyrównującą
  • Systemy chłodnicze: instalacje amoniakalne lub freonowe o dużej mocy z redundancją
  • Śluzy termiczne: komory pośrednie, kurtyny powietrzne, bramy szybkobieżne
Najczęstsze problemy
Wysokie zużycie energii
Rozwiązanie: zaawansowane systemy odzysku ciepła, monitoring parametrów pracy, optymalizacja procesów załadunku/rozładunku
Przemarzanie i uszkodzenia posadzki
Rozwiązanie: kontrola systemów ogrzewania podposadzkowego, monitoring temperatury i regularny przegląd techniczny
Oblodzenie elementów instalacji
Rozwiązanie: automatyczne cykle odmrażania, właściwa izolacja instalacji i kontrola wilgotności powietrza

previousWord

MPZP

nextWord

Najemca